torsdag 29 november 2012

Lussekatter och kyla

Årets lussekattsbak är avklarat och det var inte utan krångligheter kan jag säga.
Då jag råkade välja vaniljkesella av misstag fick jag istället ta fram "Sju sorters kakor" och baka lussekatterna på sekelskiftsvis. Finns det någon som bakar utan kesella längre? No. Inga bloggare iaf vad jag har förstått. Kanske bara en och annan liten tant.
Jag har gjort det förr om åren men då har jag nog bara tillsatt saffran i en vanlig bulldeg eller så och det är ju inte så knivigt. I det superskumma receptet som jag hittade nu var inget sig likt.
Först skulle degen jäsa med bara pyttelite socker och när den var färdigjäst skulle man blanda i någon slags saffran (blandad med sprit), smör, socker och äggsmet i degen. Uppochnervända världen. Nåväl de smakade bra även om de möjligtvis blev en aningen solbrända vid gräddningen. Någon har gjort något med min spis för fasen vilken sprutt den hade. De gick från deg till strandraggare på nolltid så jag hann inte med. Men, men.
Vill ingen ha dem så kan jag ju äta upp dem själv. Nemas problem.
Ikväll tänkte jag pynta pepparkakshjärtan men det blev visst inställt till förmån för att gå och lägga sig supertidigt under varmt täcke. Kölden har kommit till Götet och jag har känt mig som ett av barnen från Frostmofjället när jag traskat runt ute, gnuggat händerna och tyckt synd om mig .
Fast exklusive get. Och allt det där andra jobbiga.

Lussekatt på äkta husmodersvis.
För hand och med sprit.3 kommentarer:

 1. Mums, här blir det lussebak i helgen. Med kesella =)

  SvaraRadera
 2. JAG, jag bakar utan kesella. Har aldrig fått bra lussekatter med kesella, så här körs på gammalt hederligt recept. Och det blir alltid gott! :)

  Kramar

  SvaraRadera
 3. Vad är problemet att baka med vaniljkesella? Låter smaskens tycker jag. Bakar utan kesella.

  SvaraRadera