torsdag 23 augusti 2012

Torsdagsbryderier

Men banne mig. I morgon är det redan fredag! Hur kan den gå så snabbt, tiden?.
Imorgon får vi vinka hejdå till världens bästa mormor och försöka klara oss själva utan markservice.

Och snart är Spiggens sista vecka hemma (på heltid)slut.
På onsdag ska vi skola in honom på dagis och jag kan inte fatta att nästan 2 år redan gått sedan kläckning. Otroligt.

Och nu skall han passas av andra, smälta in, formas och tryckas in i olika mallar och normer.
Jag tror i och för sig att det kommer gå så bra så och gudarna ska veta att han nog kan behöva lite samhällsformning....men ändå.
Det kommer snart bli klart för honom att det viktigaste är vad andra tycker. Han kommer lära sig att definiera sig själv utifrån andras åsikter och han kommer mer och mer trycka tillbaka de egna önskemålen och preferenserna. Är jag lite dramatisk tycker ni?
Ja kanske lite men visst är det ändå så att man möjligtvis även själv hade haft andra kläder, inredning, intressen och öppna åsikter om man aldrig hade påverkats av andra? Om man inte fått lära sig vad god smak, norm och kutym var.

Men

hur skall man kunna bevara det fria i en unge utan att uppmuntra till anarkistiskt kaos?
hur kan man lära någon att lyssna till sin inre vägvisare och våga vara den man är?

Detta är mina största spörsmål för tillfället, för hur ska man kunna lära ut något man inte själv helt behärskar.

Ja säg det ni.3 kommentarer:

 1. Det där är så himla intressant, tycker jag. Har faktiskt gått och funderat på just det i flera dagar om hur mycket vi påverkas av andra (på gott och ont). Det är något vi får diskutera när vi ses! Puss

  SvaraRadera
 2. Intressanta tankar. Men det är ju så att vi har ingen möjlighet att stå emot yttre påverkan om vi inte ska flytta till något ensligt place långt från all civilisation.
  Går inte att göra så mycket åt det. Däremot kan man ju försöka påverka att Spiggen (med tiden) förstår att det är så och blir en tänkande, reflekterande, analyserande människa som fattar beslut efter sitt eget resonemang.
  Spännande.
  Kram

  SvaraRadera
 3. Ja tiden bara rasar iväg, framförallt med en liten i hushållet. Det kommer gå bra ska du se! Han kommer trivas som fisken och hitta massa små kompisar i lagom storlek som hjälper honom att utvecklas än mer och skapa egna åsikter

  SvaraRadera