onsdag 11 januari 2012

Saker som gör ont

På Avenyn, strax utanför Coop och Seven Eleven, går jag nästan varje dag förbi en tiggarflicka som gör mig så ofantligt upprörd. Det är alltid jobbigt med tiggarna och de har verkligen blivit otroligt många i Göteborg de senaste åren. Jag tycker synd om dem och irriteras om vartannat. Men den här flickan går helt in under huden på mig. Jag har aldrig sett hennes ansikte för hon ligger alltid framåtlutad, men jag gissar att hon kanske är runt 12,13 år. Hon har smala fingrar som ser stelfrusna ut och hon ligger alldeles, alldeles stilla. Hon måste frysa något oerhört. Det är uppenbart att hon framkallar känslor även hos andra för hon har alltid små gåvor runt omkring sig. En banan, en kanelbulle i påse, en läsk. Hon rör dem aldrig så vitt jag kan se, men kanske tar hon med sig det när hon går därifrån på kvällen. Förhoppningsvis får hon behålla det. Jag tycker ändå mitt i pågående elände att det är fint att folk har tagit sig tid att visa en smula omtanke. Jag funderar så på vad som bäst skulle hjälpa henne. Ska man ge pengar eller inte ge pengar? Hur brukar ni göra?

Jag undrar vad hon känner och hur hon upplever sitt liv. Det är så lätt att komma med egna värderingar och fördömanden. Det jag ser är en spilld ungdom. Är det det för henne?

Jag tycker att hon borde sitta hemma i en varm bostad, fläta en kompis hår och inte ha allvarligare saker att tänka på än typ... Twilight kanske. Om hon är team Edward eller team Jacob. Jag tycker att hon borde ha tillräckligt varma kläder på sig när hon är ute. Jag tycker att hon borde ha någon som ser till att hon inte råkar illa ut där hon ligger. Jag tycker Någon Borde Göra Något. Men vem är någon?

Och vad vet jag om det hela. Egentligen.

Bild: svenskakyrkan.se

10 kommentarer:

 1. Jag brukar ge pengar då jag har, ofta har man ju bara plastkort i plånboken,min man däremot tycker inte att man ska ge pengar,men följ din egen känsla,gör det som får dig att må lite bättre,för det är ju så eländigt hemskt.
  Kram

  SvaraRadera
 2. Usch så hemskt. Jag blir så himla ledsen av det du skriver, för så här borde det inte få vara.

  Jag har inga råd eller erfarenheter att dela med mig av. Jag bor på landet, utanför en småstad. I denna småstad så finns det missbrukare som hänger i centrum, trasiga människor som uppenbarligen far illa, men inga tiggare.
  Hade det varit tiggarbarn i stan vet jag inte hur jag hade gjort. Det är sorgligt och obegripligt att det ens får vara så i Sverige 2012...

  SvaraRadera
 3. Ont är rätt ord. Svider gör det! Du har mail! Kanske en idé.....?

  Kramar Kicki

  SvaraRadera
 4. Som ovanstående säger. Det är fan ofattbart och obegripligt att det finns barn som har hamnat så utanför samhället i Sverige. Var finns det sociala. Kyrkan. Jag blir så ledsen. Jag skulle nog ge pengar. Om jag hade. Annars skulle jag gå och köpa en filt, varm soppa i en termos whatever. Något. Kram

  SvaraRadera
 5. Du kanske kan fråga hur det står till och om du kan hjälpa till på ngt sätt. Vi har en förmåga att stoppa huvudet i sanden. Det vi inte ser lr hör finns inte.

  SvaraRadera
 6. Mitt förslag- mat, varma kläder, en filt istället för pengar, då tror jag att chansen är större att hon får behålla grejerna. I större städer finns hjälp att få via kyrkan ocj ideella org men är man så utsatt att man tigger på gatan finns väl risken att man inte hittar till dessa kanaler tyvärr. känner så väl igen mig i ditt resonemang, man blir både berörd ocj irrierad stundtals...svår fråga men bra att du tar upp det!

  SvaraRadera
 7. Åh! Det där är så himla hemskt! Slaveri, och ändå sker det rätt framför våra ögon! :(

  Här i stan har vi inte det men man såg mycket av det när jag bodde i Stockholm och när jag jobbade i Göteborg! Så vitt jag har förståt så är detta slavar. De lockas hit av ligor (eller kidnappas hit) och blir placerade på olika platser runtom i städerna. Bevakas på avstånd, och får inte behålla något av det som ges! Nada! De är fast! Och HUR i hela fridens namn kan detta fortgå är för mig en gåta. Poliserna och alla vet ju om detta? Men så är det väl som med allt som är olagligt...att det måste finnas resurser tll att spana och följa upp för att kunna bevisas först! Ååååh det är så fruktansvärt! Fy fan!

  SvaraRadera
 8. Men alltså....12-13 år? Istället för gåvor bör man kanske ringa socialen i det läget och berätta hur hennes situation ser ut?! Hon behöver ju uppenbarligen mer omfattande hjälp än en kanelbulle! Tänker jag iaf...

  SvaraRadera
 9. Usch! Jag håller med ovanstående, socialen måste kontaktas. Fy vad ledsamt!

  SvaraRadera
 10. Hej,
  Hittade hit via Too di boo.

  Blev illa berörd av detta inlägg. I Malmö finns det också många tiggare, precis som någon skrev innan så är det liger som styr dem och de är slavar under dem. Men så ung!? Usch, ont i magen är vad jag får! Måste bara fråga om du gjort något, ringt polisen eller socialen?
  En sån liten tjej!! Man kan ju hoppas att någon gör ngt, vi måste hjälpa varandra här i världen. Vi måste våga se det som händer. Tänk vilken historia hon bär på.

  /Katarina tvillingmamma

  SvaraRadera