onsdag 18 januari 2012

Spiggen goes Beach 2012?

Vi har seriösa matproblem här hemma.
Spiggen har ju alltid haft lite skumma matvanor och inte direkt gett sig hän åt några frosserier av något slag, men han har petat i sig lite av varje. Lite räkor, lite gåslever, lite grönpepparpaté och gubbröra. Sådana saker. Avocado och äggvitebitar är också säkra kort. Men det är inga mängder och han är en riktig liten sparris. Så smal att Kate Moss skulle bli grön av avund. Någon välling inmundigas överhuvudtaget inte men gröt har hittills gått bra. Men nu är det tyvärr slut med det.
Det bara spottas ut och detta gör mig lite orolig. Vi har i alla fall kunnat vara trygga i att han käkat ordentligt morgon och kväll.
Så varenda mål är en nu enda röra. Vi serverar lite vad som kanske kan funka för stunden. Det varierar lite från dag till dag. Idag åt han rispuffar, en halv avokado, ett kokt ägg och ett smörgåsrån till kvällsmat. Och lite mjölk.
Så ser det typ ut vid varenda måltid. Ibland klämmer han en hel tomat, en annan gång en banan. Dagen efter ratas det och han vill bara ha sill och limpmacka

Jag förstår mig inte på min onge och snart kan jag sticka mig på revbenen.

Borde vi göra en allergiutredning eller skall jag bara luta mig tillbaka och djupandas i en riktigt rejäl brun påse och mantra för mig själv att detgåröverdetgåröverdetgåröverdetgåröver

Några tips?

Om Spiggen själv får välja

8 kommentarer:

 1. Visar han tecken på att ha ont i magen. Hur poopas det? Min äldsta var jättekinkig med mat. Han kunde idissla en liten mikroköttbit i timmar. En gång gick han till och med och lade sig med köttbiten idisslandes. Han är fortfarande kinkig och äter inte vissa saker. Av ren princip verkar det mest som. Funkar det inte med pasta heller? Jag tror inte du behöver vara orolig om det inte är så att han har ont i magen. Det kommer. Särskilt när han börjar på förskola/dagmamma och ser de andra barnen äta.

  SvaraRadera
 2. Jag lever ju i förhoppningen att grabbar (och för den delen småbrudar) äter om de är hungriga. Sålänge man ger dem bra val så äter de när de behöver. Tror jag. Vi har en mycket mager krake på 8 här hemma och en som är lite mer normalbyggd. De äter lika mycket (och det är RÄTT mycket, kan jag säga). Alla är inte begåvade med en ämnesomsättning som frk Moss (fan också) men vissa är ju. Å då ska man vara glad att avocado och ägg och gåslever och limpmackor funkar. För det är ju bra mat!
  Oroa dig inte, spiggar äter när de är hungriga. Ungar är inte dumma. :) (det blir vi först när vi blir äldre ...)

  SvaraRadera
 3. Ett ägg och en halv avvo är ju jättemycket för en sån liten. Det är ung som att du skulle äta 7 ägg och 3 avvo till middag. Jag säger som de andra. Det går över. Definitivt när dagis börjar. Sen får du ju tänka på också att efter 1 år minskar aptiten. Om alla fortsatte att växa i samma takt som första året skulle vi knappast få plats någonstans faktiskt. V åt ibland upp det han tappat under stolen efter att han "ätit klart" (enl honom själv då) så vi "tappade" ganska ofta mackbitar med massa smör på. En annan grej jag kom på- kanske dags att byta stol. Båda mina har tyckt detta varit skoj och framför allt skönare att sitta med lite fotstöd. Då kunde dom sitta lite längre helt plötsligt. Kram Anna

  SvaraRadera
 4. Kan ju vara värt att be BVC om en allergitest för de vanligaste allergierna. Inte roligt om såna småpyssar blir för smala, de behöver ju lite att ta av om de blir sjuka..

  SvaraRadera
 5. Nu vet jag ju inte hur ni äter, men mina tips är iaf att äta tillsammans hela familjen (och av samma mat). Pannkakor och plättar brukar de flesta barn gilla, enkelt att äta med händerna också. (Allt som är enkelt att äta med händerna brukar förresten vara ganska poppis.)Att inte blanda ihop maten, typ gryta och ris, utan att det går att se vad som är vad brukar också vara bra.
  Har ni provat riktig gröt,alltså inte pulvergröt? Havregrynsgröt med mosad banan eller risgrynsgröt? Mannagrynsgröt är milt och kan piffas med lite sylt på toppen.

  Jag har barn både som ätit som hästar från start och barn som pillat lite på en ärta eller två... Men om barnen verkar glada och nöjda och inte har magbesvär behöver man inte oroa sig, de brukar få i sig det de behöver.

  SvaraRadera
 6. Jag, som lekman, rekommenderar den bruna papperspåsen ;-). Är han hungrig äter han. Svårare än så är det inte ;-).

  SvaraRadera
 7. Så länge han går upp i vikt - ingen oro säger jag!
  Min mittentös har i princip inte ätit alls än. Hon är 11 år nu.... Nej vars, hon äter emellanåt när det passar henne. Men när hon var liten tulta tog det lång tid innan hon började äta. I början bara pyttebitar av allt. Och vi undrar fortfarande vad hon växer på....

  Kramar Kicki

  SvaraRadera
 8. Jag säger som Timbuktu:
  "För det oooordnar sig,
  det gör det alltid,
  jo, det lööööser sig,
  så brukar allt bli,
  det kommer fiiixa sig till slut,
  det är inget tvivel om, fast nuuu känns skiiiten sur,
  och flera mil ifrån, det ooordnar sig."

  Kram!

  SvaraRadera