lördag 9 februari 2013

Chokladkakan från himlen

Vissa saker man äter kan man gott vara utan. Någon två dagar gammal sockerkrans man trycker i sig för att den råkar komma i ens synfält, de sista godisarna i godispåsen som man egentligen inte är sugen på och de bortglömda kalla frittarna man hittar i botten på Happymeal-boxen precis när man skall lämna Donken. Sådana saker. Saker som kan paja ett hälsosamt leverne utan att för den skull tillföra ett smack.

Annat är det med andra saker. Trots min bröllopsklänningsmatåtstramning kan jag omöjligt motså denna franska chokladkaka som Spiggens farmor bjussar på ibland. Idag var det ibland.
Idag gick hon också all in och toppade det hela med glass och grädde och bär också. Feeder.
Men den var värd det. Fullständigt.
Och här kommer receptet så att även era eventuella dieter kan gå åt skogen så att det inte blir orättvist. Receptet kommer enligt rykten från den berömda restarangskolan La Verenne i Paris och är lite snobbig på det viset. Med all rätt. Den gör inte bort sig i några sammanhang.

Chokladtårta de luxe

Tänk på att vara ute i god tid. Kakan skall helst svängas ihop 2-3 dygn innan servering. En god husmoder är alltid förutseende och har koll på sin planering. Glöm ej att sätta lås på den under tiden bara.

Detta behöver man till 6-8 personer:

1 dl starkt kaffe
250 gram mörk choklad mellan 50-70%
250g smör
2dl socker
4 ägg

Sätt ugnen på 175 grader
Klä en springrund form (ca 20 cm i diameter) med aluminiumfolie.
Häll kaffet i en kastrull och sätt kastrullen i en större kastrull med sjudande vatten. Vattnet får inte koka.
Bryt sönder choklad och lägg i kaffet. Rör tills det smälter.
Mät upp smör och socker och ta i lite i taget. Först lite smör, sen lite socker, sen lite smör...ja ni fattar. Rör under tiden så att allt blandas.
Ta kastrullen av värmen
Vipsa äggen lätt och rör ner dem i chokladhavet.
Häll smeten i formen och grädda ca 1 timme
Först pöser den upp men sjunker sedan ner.
Kakan är efter gräddningen fortfarande kladdig men stelnar i kylskåpet där den då skall bo i ett par dagar.
Sedan när det är dags att bjuda på trevligheten skall man enligt receptet stjälpa upp den och servera med vispad grädde.

Sedan står det också av någon anledning att kakan kostar 26 kronor att göra.
Om ni undrade.




6 kommentarer:

  1. En liten frågestund i min blogg om du vill vara med :)

    SvaraRadera
  2. Aha, det kanske är det som är trixet, att planera i god tid!

    SvaraRadera
  3. Låter ju sjuuukt gott! Men va? Inget mjöl? Magiskt... :-)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Nix inget mjöl. Mycket bra. Smarro även för glutenintoleranta.

      Radera
  4. Var bara tvungen att fråga liksom...
    Detta måste absolut testas! Bara att säga at man bakat utan mjöl!
    Åker direkt in i receptbiblioteket i Evernote!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja testa. Den är svår att misslyckas med faktiskt.

      Radera